Välittämisen SM-kisasäännöt
Kisa-aikataulu
Välittämisen SM-kisat järjestetään ensimmäisen kerran 1.4.–31.5.2025 välisenä aikana.
Joukkuekisa
Kisassa osallistutaan ryhmämuotoiseen vapaaehtoistoimintaan joukkueen itse valitseman kohderyhmän kanssa. Toiminta voi kohdistua esimerkiksi ikäihmisten, lasten, nuorten kehitysvammaisten, mielenterveyskuntoutujien, maahanmuuttajien tai luonnon ja yhteisen ympäristön hyväksi. Kisaan voi osallistua kunnissa, jotka on ilmoitettu mukaan kisaan.
Toimintamuodot
Kisassa joukkueet voivat kohdata kisakeikalla toiminnan kohderyhmää erilaisen mukavan toiminnan merkeissä. Kohtaaminen voi tapahtua esimerkiksi seurustelun, ulkoilun ja liikunnan, pelien, musiikin, laulun, kuvataiteen, runojen, lukemisen, tanssin, leivonnan, askartelun, tavaralajittelun, ruoka-avun jakamisen, luonnon ja ympäristön hyväksi toimimisen merkeissä. Myös muu kisatarkoitukseen sopiva toiminta on mahdollista. Kisatoiminnan tarjoajina toimivat kunnat, järjestöt, seurakunnat ja hyvinvointialueet. Kaikki kohtaaminen ja toiminta on yhtä arvokasta.
Osallistumisoikeus, joukkueen kriteerit ja yhdyshenkilöt
Kisaan voivat osallistua joukkueella yritykset, julkisyhteisöt, oppilaitokset, seurat, järjestöt ja muut yhteisöt ja ryhmät kuten esimerkiksi suvun perheen tai kavereiden joukkue. Joukkue voi edustaa työpaikkaa tai muuta yhteisöä tai olla kaikenikäisistä kansalaisista koottu joukkue. Alaikäisistä koostuvan joukkueen mukana tulee olla täysi-ikäinen yhdyshenkilö.Joukkueen yhdyshenkilönä toimii ilmoitettu/nimetty kapteeni/varakapteeni. Työntekijät eivät voi osallistua vapaaehtoisina oman järjestön järjestämään kisatoimintaan.
Joukkueen minimikoko on kolme henkilöä, joukkue voi osallistua samaan tapahtumaan tai jakautua kahteen eri kisatapahtumaan. Joukkueen yläraja määräytyy kohdetoiminnassa tarvittavan osallistujamäärän mukaan. Joukkueen maksimikoko on 50 henkilöä.
Ilmoittautuminen
Joukkueet ilmoittautuvat 31.3.2025 mennessä SM-kisan kotisivun kautta.
Kotisivulta löytyvät kuntakohtaisesti tiedot niistä toiminnoista, joihin joukkueet voivat kullakin paikkakunnalla osallistua. Kisaorganisaatio välittää joukkueen tiedot toiminnan järjestäjätaholle, josta otetaan yhteyttä joukkueen yhdyshenkilöön. Järjestäjätahon edustaja sopii joukkueen kapteenin kanssa tarkemmin joukkueen osallistumisen ajankohdasta, toiminnan sisällöstä ja osallistujien määrästä.
Pisteiden kertyminen ja palkitseminen
Joukkueen pisteet kertyvät osallistujien määrästä ja kisakauden aikana vapaaehtoistoimintaan annetusta ajasta. Yhden joukkueen jäsenen vapaaehtoistyöhön käyttämä yksi tunti kerryttää joukkueelle 10 pistettä. Pisteitä kerryttäväksi ajaksi luetaan varsinaiseen kohtaavaan vapaaehtoistoimintaan käytetty aika, mutta ei esim. matka-aikaa kohdepaikalle. Osallistuja voi kerryttää pisteitä useammassa joukkueessa. Joukkueen tulos on joukkueen jäsenten yhteenlaskettu tulos. Kisaorganisaatio kokoaa pisteet joukkueittain ja kunnittain. Kisaorganisaatio palkitsee parhaat joukkueet ja suhteellisesti parhaat kunnat.
Joukkueet palkitaan sarjoittain: pienet joukkueet 3 – 14 henkilöä, keskisuuret joukkueet 15 – 29 henkilöä ja suuret joukkueet 30 – 50 henkilöä. Kisakeikkojen järjestäjät voivat jakaa myös omia palkintoja. Suhteellisesti paras kunta palkitaan Suomen välittävin kunta 2025 – kunniakirjalla.
Kisan eettiset periaatteet
Osallistujat noudattavat eettisen toiminnan periaatteita ja kisan eettisiä ohjeita.