Tarinamme

Siskot ja Simot -yhteisön perustaja ja ensimmäinen toiminnanjohtaja Eero Väisänen käynnisti Välittämisen kansanliikkeen kehittämisprosessin vuonna 2021.

Demos Helsinki teki v. 2022 Siskot ja Simot ry:n, Kansalaisareenan ja Oikeusministeriön Vapaa-hankkeen yhteistilauksesta taustaselvityksen, ’Kohti Välittämisen kansanliikettä’. Raportissa todettiin, että välittämisen merkitys on olennainen yhteiskunnan kehityksen kannalta, koska välittäminen on vastavoima yksinäisyydelle, yhteiskunnan polarisaatiolle, luontokadolle ja ympäristönmuutokselle.

Kesällä 2022 Siskot ja Simot – yhteisö järjesti Suomi Areenassa keskustelutilaisuuden otsikolla ’Autamme enemmän kuin koskaan – välitämmekö liian vähän?’ Keskustelijoina olivat professori Arto O. Salonen, kirjailija Johanna Sinisalo, sosiaalipsykologi Emilia Kujala ja toiminnanjohtaja Eero Väisänen. Keskustelussa tuli muun muassa esiin, että yhteiskunnan kaikki tahot päättäjiä myöten tarvitaan tukemaan välittämisen kansanliikettä ja osallistumaan siihen.

Kehittämisprosessin työpajatyöskentely käynnistettiin v. 2023 alussa. Prosessin aikana järjestettiin useita työpajoja, joiden fasilitaattoreina toimi Siskot ja Simot -yhteisön tiiminvetäjiä ja Kansalaisareenan järjestöpäällikkö. Työpajoihin osallistui kymmeniä henkilöitä yhteiskunnan eri osa-alueilta.

Vuoden 2024 aikana työskentely jäsentyi ideasta konkreettiseksi innovaatioksi, Välittämisen SM- kisoiksi. Eero Väisänen jäi eläkkeelle Siskot ja Simot ry:n toiminnanjohtajan tehtävästä keväällä 2024, perusti yhdessä muiden perustajäsenten kanssa Välittämisen kansanliike ry:n ja ryhtyi sen jälkeen vetämään SM-kisan valmistelua vapaaehtoisena, yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana.

Väisänen kutsui perustajajäseniksi kehittämisprosessissa mukana olleet, luova johtaja Tommi Laihon (mainostoimisto Folk Finland), viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö Susan Mykrän (Lottasäätiö) ja järjestöpäällikkö Marjo Salmelan (Kansalaisareena). Perustajajäsenistä muodostui myös uuden yhdistyksen hallitus.

Yhdistyksen toiminnassa keskitytään konkretisoimaan välittämisen kansanliikettä SM-kisan avulla, joka on toiminnan päämuoto. Tavoitteena on järjestää Välittämisen SM-kisa vuosittain.

Välittämisen kansanliike kutsuu kansalaisia, yritysten ja yhteisöjen työntekijöitä, oppilaitosten oppilaita, seurojen ja yhdistysten jäseniä ja muita kansalaisryhmiä kisakeikoille näyttämään, mistä meidät suomalaiset on tehty.