Kaurialan lukio näytti esimerkkiä yhteistyön voimasta

Välittämisen SM-kisat eivät ole pelkkä leikkimielinen kilpailu, vaan myös alusta vapaaehtoistyön näkyvyydelle sekä yhteisöjä kokoavalle yhteistyölle. Kaurialan lukion vapaaehtoistyöpäivä 14.5. on tästä erinomainen esimerkki: kisakeikat toteutuivat lukiolaisten, koulun henkilökunnan ja monien paikallisten toimijoiden yhteistyönä – yhteisen hyvän eteen!

Ensimmäisen vuoden opiskelijat osallistuivat päivän aikana monenlaisiin vapaaehtoistehtäviin. Osa ryhmistä toimi koulun tiloissa, osa lähti avuksi ulkopuolisiin kohteisiin. Tapahtuman aikana kisapäällikkö Eero Väisänen ja kisakoordinaattori Tanja Wawerek vierailivat paikan päällä seuraamassa tekemistä ja haastattelemassa osallistujia.

Monipuolisen merkityksellistä välittämistä

Vapaaehtoistyöpäivä toi yhteen oppilaitoksen, järjestöt, seurakunnan ja hoivakodit. Päivän aikana muun muassa virkattiin, askarreltiin, lajiteltiin lahjoituksia, siivottiin ja kohdattiin palvelutalon asukkaita. Vapaaehtoistyöpäivässä oli mukana useita paikallisia toimijoita – kiitos 4H Hämeenlinna, Hämeenlinnan seurakunta, MLL Hämeenlinna, Attendo Villa Tavastia, Siskot ja Simot, Sylva ry ja HOPE ry mahdollisuudesta sujuvaan yhteistyöhön!

Päivän aikana lukiolaisille oli tarjolla vapaaehtoistöitä laidasta laitaan. Salene askarteli hyvän mielen kortteja hoivakoteihin. Hän kertoi, että korttien tekeminen sai hänet muistamaan omia isovanhempia ja ilahduttamaan myös heitä. Siiri ja Rasmus valmistivat sen sijaan FUCK CANCER -rannekkeita Sylva ry:lle. ”Tässä saa auttaa, vaikka ei tarvitse erityistaitoja. Askartelu on helppoa ja rentouttavaa tekemistä,” Siiri sanoi. Rasmus kertoi tehneensä Sylvan rannekkeita partiossa aikaisemmin. Hänenkin mielestään niiden tekeminen on mukavaa ja rentoa puuhaa, joka tuo vaihtelua koulupäivään. Hänen mielestään on hienoa, että koulu järjestää mahdollisuuden tehdä vapaaehtoistoimintaa, ja hän voisikin kuvitella toimivansa  matalan kynnyksen vapaaehtoistoiminnassa jatkossakin.

Lumi oli mukana ryhmässä, jossa neulottiin Keskussairaalaan mustekaloja vastasyntyneille keskosille. Hän kertoi saavansa iloa tehdessään mustekalaa hyvään tarkoitukseen, jolla ilahdutetaan tuntemattomia vauvoja. Hänen mielestään koululaisetkaan eivät tarvitse kaikesta tekemisestä palkkaa, vaan yhdessä talkoilu voi olla itsessään jo palkitsevaa. 

Toisaalla Kimi ja Aatu osallistuivat ryhmään, joka vietti aamupäivän alakoululaisten kanssa äidinkielen tunnilla leimaten lukupasseja ja pelaten lasten kanssa muistipeliä. ”Tämä on kivaa vaihtelua tavalliseen koulupäivään,” he summasivat kokemuksensa. Samaan aikaan osa lukiolaisista kävivät ilahduttamassa myös palvelutalojen ikäihmisiä muun muassa ulkoilun, musiikkiesityksen sekä bingon parissa.

Rehtorin ideasta kumpusi paikallista yhteistyötä

Vapaaehtoistyöpäivän taustalla oli Kaurialan lukion oma henkilökunta. Opinto-ohjaaja Ari Partanen toimi tapahtuman yhteyshenkilönä ja kertoo päivän juontavan juurensa rehtorin ideaan: ”Halusimme tarjota nuorille mahdollisuuden tutustua vapaaehtoistyöhön matalalla kynnyksellä. Tämä sopii hyvin myös lukion työelämätavoitteisiin.” Partasen mielestä nyky-yhteiskunta on yksilökeskeinen, minkä vuoksi on välillä hyvä katsoa myös oman lähipiirin ulkopuolelle. Partanen kiittää Välittämisen SM-kisoja toimivasta raamista ja mahdollisuudesta nostaa koulun vapaaehtoistoiminta näkyväksi osaksi laajempaa yhteiskunnallista kokonaisuutta.

Kaurialan lukion esimerkki osoittaa, kuinka kisat voivat kannustaa eri tahoja, kuten kouluja, yhdistyksiä, hoivakoteja, sairaaloita ja kolmannen sektorin toimijoita yhteistyöhön. Välittämisen SM-kisat tarjoavat valmiin alustan, johon on helppo tarttua: tekeminen on konkreettista, yhdessä suunniteltavaa ja parhaimmillaan kaikille merkityksellistä.

Lämmin kiitos koko koulun työryhmälle sujuvista järjestelyistä – ja erityisesti Kaurialan lukiolaisille, jotka osoittivat, että nuorissakin on välittämisen voimaa!

Välittämisen SM-kisat rakentavat paitsi yhteisöllisyyttä myös siltoja eri toimijoiden välille. Kaurialan lukio näytti, miten se tehdään käytännössä.

Kuva: Tanja Wawerek

Menossa mukana mm.